Povodom Nedelje borbe protiv distrofije
„Stvaramo uslove za inkluzivniji i ravnopravniji svet“

   Tradicionalna manifestacija „Nedelja borbe protiv distrofije“, ustanovljena od strane Evropske organizacije distrofičara (EAMDA) još daleke 1973. godine, obeležena je i u Udruženju distrofičara Kraljevo – Raški okrug.
   Uz finansijsku podršku i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, pod jedinstvenim sloganom „Stvaramo uslove za inkluzivniji i ravnopravniji svet", Udruženje distrofičara Kraljevo – Raški okrug u periodu od 16. do 22. maja 2022. godine uključio se u zajedničku kampanju ove manifestacije nizom događaja sa ciljem da animira sve društvene činioce da krenu u zajedničku borbu protiv ove opake bolesti. Organizovane su posete najugroženijim članovima Udruženja u njihovim kućama i u ustanovima socijalne zaštite.
   Udarni dan programskih aktivnosti Udruženja distrofičara Kraljevo – Raški okrug bio je 19.5.2022. godine. U Garni hotelu Sunce, od 15-18 časova, održana je tribina: Psihološka radionica povodom obeležavanja „Nedelje borbe protiv distrofije“ sa osnovama podizanja svesti javnosti o pravima i mogućnostima, kao i o izazovima sa kojima se osobe sa progresivnim neuro-mišićnim oboljenjima suočavaju, kao i njihova afirmacija u društvu.
   Psihološkoj radionici prisustvovalo je 14 predstavnika Udruženja: članovi, njihovi pratioci, predsednik Mirko Virijević, sekretar Stevan Todorović i predavač Jasna Marjanović – master psiholog. Diskutovalo se o mentalnom zdravlju osoba sa invaliditetom, izazovima koji se kod njih u tom smislu javljaju, potrebama i načinima kako društvene institucije sa stručnim službama mogu podržati OSI. Članovi su razmenili ideje i izneli predloge o načinama unapređenja međusobne komunikacije, druženja i pružanja podrške. Sama radionica bila je prilika da učesnici izađu iz svoje jednolične svakodnevnice i da podele brige i probleme sa drugima koji ih razumeju. Sa osećajem rasterećenosti i povezanosti, po završetku tribine, uz prigodan ručak i odgovarajuće piće prisutni su nastavili druženje u okviru „Nedelje borbe protiv distrofije“. Ekipa Udruženje distrofičara Kraljevo – Raški okrug u sastavu Dejan Makragić, Nenad Čurlić, sa zapaženim uspehom učestvovala je na takmičenju u sportskom ribolovu kod svojih prijatelja Udruženja distrofičara Pomoravskog okruga. Takmičenje je održano 25.5.2022. godine na izletištu Sisevac kod Ćuprije. Udruženje distrofičara Kraljevo – Raški okrug i ove godine je iskoristilo priliku da putem media (RTV Kraljevo, TV Melos) i njihovih informativnih emisija u međusobnim posetama promoviše vrednosti za koje se zalaže, kao što su izjednačavanje mogućnosti svih ljudi, antidiskriminacija u svim aspektima života, jednaka prava za sve, puna jednakost i učešće u svim oblastima života, pristupačno okruženje, samostalni život uz puno poštovanje različitosti. Realizacija svih ovih aktivnosti usmerena je ka jednom cilju - „Stvaramo uslove za inkluzivniji i ravnopravniji svet“.

 

 

 

 

 

 

Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 5354-702