MISIJA UDRUŽENJA DISTROFIČARA

   Udruženje distrofičara Kraljevo – Raški okrug je socijalno humanitarna organizacija koja okuplja lica obolela od progresivnih neuro-mišićnih bolesti i članove njihovih porodica.

   Osnovni ciljevi našeg delovanja su podizanje nivoa svesti naših članova i članova njihovih porodica ka samostalnom životu, slobodnim aktivnostima, očuvanju vlastitih sposobnosti, pomoć u prevazilaženju zdravstvenih i psihičkih problema i bolesti namentutog, stanja izolovanosti i rezignacije.

   U realizaciji niza projekata do sada, nastojali smo da obezbedimo što veću participaciju naših članova, članova njihovih porodica, ali i ljudi iz okruženja u projektnim aktivnostima. Njihovom realizacijom povećan je osećaj prihvaćenosti i samozadovoljstva svojim stečenim novim znanjima. Jedan broj njih edukovan je za rad na računaru, pa se mogu samozaposliti ili pokušati da obezbede adekvatnije zaposlenje, što treba da poveća njihovu socijalnu i materijalnu sigurnost.

   Osnovna misija delovanja našeg Udruženja je stvaranje humanitarnog društva, društva jednakih i sprečavanje marginalizacije određenih grupa ljudi.

ZADACI I CILJEVI RADA UDRUŽENJA

   Od početka svog rada, pa sve do danas, Udruženje vodi evidenciju za sva lica obolela od raznih oblika neuromišićnih oboljenja pod zajedničkim opštim imenom distrofija. Zatim, pruža im odgovarajuću pomoć u školovanju, smeštaju, lečenju, nabavci invalidskih kolica i drugih pomagala. Organizuje različite oblike rekreacije, razonode, sporta, prisustva na izložbama i predstavama u mnogim kulturnim institucijama. Udruženje ima za cilj da svim svojim članovima omogući što normalniji život i u tom smislu sarađuje sa mnogim pravnim i fizičkim licima od kojih se očekuje da mogu pružati stručnu, materijalnu i drugu pomoć Udruženju.

   Danas najveću pomoć u smeštaju, lečenju i školovanju svim distrofičarima pruža Specijalna bolnica u Novom Pazaru koja je osnovana samo dva meseca posle osnivanja Udruženja. Ovo lečilište danas je najveći centar u Srbiji za lečenje distrofičara. Raspolaže najsavremenijom opremom i brojnim stručnim kadrom, što ga svrstava među vodeće rehabilitacione centre u Srbiji.

   U Specijalnoj bolnici postoji namenska osnovna škola u kojoj invalidi imaju mogućnosti da žive mnogo aktivnije i normalnijim životom. Rade Radivojević, profesor srpskog jezika i jugoslovenske književnosti u Osnovnoj školi ''Aleksandar Stojanović – Leso '' u Deževi, bio je i rukovodilac isturenog odeljenja pri Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj banji. Njegov put do profesorske diplome nije bio ni malo lak jer je oboleo od mišićne distrofije u 16-toj godini. On je bio organizator kompletnog obrazovnog i kulturno-zabavnog programa Specijalne bolnice. Njegovo delo živi i danas.

   U Specijalnoj bolnici u Novom Pazaru formirane su pozorišna, slikarska i umetnička radionica koje rade uz pomoć dolazećih glumaca, slikara, pedagoga, psihologa i dr. iz Kraljeva i Novog Pazara. U celini, radionice su unapredile kvalitet života obolele dece i omladine.

Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 5354-702