AKTIVNOSTI

   Udruženje distrofičara je socijalno-humanitarna organizacija koja okuplja obolele od progresivne neuro-mišićne distrofije. Prema svetskim normativima smatra se da jedan promil stanovništva oboli od ovih bolesti, koje se najčešće klasifikuju na neuropatije i miopatije.
   Osnovna karakteristika neuro-mišićnih bolesti je propadanje delova nervnih stanica i samih mišićnih stanica, usled čega nastaje najpre slabost, a zatim i propadanje mišićnog tkiva. Ova slabost postaje vremenom sve intenzivnija, pa je ovim osobama najčešće potrebna tuđa nega i pomoć, ali i invalidska kolica.

   Jedan od osnovnih zadataka Udruženja distrofičara Kraljevo je redovno praćenje kretanja populacije koja oboli od neuro-mišićnih bolesti i u skladu sa tim vrši registrovanje članstva tj. evidentiranje tih lica, po opštinama koje obuhvata Raški okrug.
   U kontinuitetu, intenzivno se radilo na otkrivanju i evidentiranju članova, na sagledavanju socijalnh prilika u kojima žive naši članovi u svim opštinama putem poseta mobilnih timova, koji su oformljeni upravo sa tim ciljem, a u okviru realizacije projekata, zatim i putem telefonskih kontakata i sl. Pružena je i stručna pomoć članovima u ostvarivanju prava na osnovu zakonskih propisa ( izdavanja knjižica za povlašćenu vožnju u unutrašnjem i lokalnom saobraćaju sa pratiocem, oslobađanje od plaćanja RTV pretplate, oslobađanju plaćanja pretplate za kablovsku televiziju, oslobađanju dela telefonske pretplate, dela komunalnih usluga (grejanje i voda), izdavanje besplatnih članskih knjižica za Biblioteku '' Stefan Prvovenčani '' – Kraljevo, ostvarivanju i drugih prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja i Zakona o socijalnoj zaštiti).
   Najugroženijim članovima i njihovim porodicama pružena je novčana pomoć u slučaju smrti člana Udruženja, novčana pomoć u izgradnji kupatila članovima Udruženja, nabavci lekova i pelena i dr. Takođe, članovima Udruženja je pružena i pomoć u nabavci materijala za zatvaranje terase i uređenju prilaza u kuću, kao i za razne popravke u domaćinstvu itd.
   Pružena je i pomoć u pogledu nabavke obuće i garderobe. Posebnu pažnju smo posvetili nabavci ortopedskih pomagala (elektromotorna kolica, mehanička kolica i rezervni delovi) preko RZZO na osnovu novog Pravilnika o protetičkim i ortotičkim sredstvima.
   Kroz pružanje podrške sistemu personalnih asistenata, javnog prevoza i drugih servisa radilo se na stvaranju uslova za samostalan život OSI sa ciljem prevažilaženja njihove izolovanosti zbog ograničenja nametnutih fizičkim hendikepom.

   Sport je od neprocenljive važnosti za psihičko i fizičko prilagođavanje distrofičara. Cilj sporta je da vrati i maksimalno održi psihičku i fizičku ravnotežu invalidne osobe i da je uprkos njenoj nesposobnosti uključi u svakodnevni život.
   U Udruženju najveća pažnja posvećuje se šahu. Ljubitelji šaha učestvovali su na mnogim turnirima na svim nivoima od opštinskog, okružnog, republičkog, međurepubličkog i jugoslovenskog i postizali su veoma zapažene rezultate.
   Poslednjih godina omiljeni su i sportski susreti, skoro olimpijade u malom, invalidnih osoba. Sem borbe u postizanju sportskih rezultata, bitno je druženje i razmena iskustava.
   Postala su tradicionalna takmičenja invalidnih osoba u sportskom ribolovu. UDK RO organizator je takvog takmičenja na Žičkom jezeru.
   Osim sporta mnogi distrofičari su se bavili pisanjem poezije, slikanjem, radio-amaterizmom i izradom fotografija.
   Jedan od veoma važnih programskih zadataka Udruženja je organizacija letovanja, rekreacije i izvođenje ekskurzija.

   30 godina postojanja i rada UDK RO svečano je proslavilo 15.11.2005. godine. Tog dana u Svečanoj sali SO Kraljevo okupio se veliki broj gostiju iz Saveza distrofičara Srbije, iz regionalnih Udruženja, članova Udruženja Raškog okruga, predstavnika Raškog okruga i SO Kraljevo, društvenih i kulturnih radnika i mnogobrojnih humanih ljudi – donatora.

   Udruženje širokim spektrom aktivnosti obeležava, već duži niz godina, ustanovljene značajne datume, a to su: Nedelja borbe protiv neuro-mišićne distrofije, Dečija nedelja i 3. decembar – Svetski dan invalida.
Spovođenje aktivnosti, pomažu i vojnici koji se nalaze na civilnom služenju vojnog roka u Udruženju, na osnovu Ugovora sklopljenog sa Ministarstvom odbrane.

Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 5354-702