Izlet u Studenicu

   Godišnjim planom aktivnosti Udruženja distrofičara Kraljevo – Raški okrug za sve zainteresovane članove predviđena je jednodnevna poseta istorijskom, verskom i kulturnom spomeniku svetskog značaja – manastiru Studenici. Izlet je organizovan sa ciljem okupacije slobodnog vremena članova Udruženja s ponudom raznovrsnih sadržaja i socijalnog uključivanja u kulturološko nasleđe i prirodni ambijent jednog od najlepših krajeva Srbije.
   U povoljnim vremenskim uslovima, u jutarnjim časovima 24-og septembarskog dana 2019. godine, 22 člana Udruženja i njihovih pratilaca, u društvu i četiri člana Udruženja distrofičara iz Čačka, uputili su se autobusom uz Ibar Dolinom jorgovana, a dalje, od Ušća, ka kompleksu manastira Studenica kraj bistre i hladne istoimene reke, u okruženju planina Radačelo i Čemerno. A onda u sjaju septembarskog sunca, pred ovim retkim i neobičnim putnicima namernicima ukazali su se bedemi i veličanstveni odsjaj manastirske kupole i mermerne fasade Bogorodične crkve studeničke.
   Zadužbina Stefana Nemanje, osnovača Raške države, bogougodno primila ih je u svoja nedra. Crkva Uspenja Presvete Bogorodice (Bogorodična crkva), građena u vizantijsko – romaničkom stilu od 1183-1196. godine, plenila je pažnju svojom arhitektonskom lepotom, spoljašnjom i unutrašnjom dekoracijom i najlepšim freskama našeg 13. veka. Posebnu pažnju posetilaca privukla je grandiozna freska Raspeće Hristovo. U njoj su pohranjene svete mošti ktitora Stefana Nemanje (Simeona Mirotočivog) njegove supruge Ane (monahinje Anastasije) i njihovog sina Stefana Prvovenčanog, prvog krunisanog kralja srpskog iz svete loze Nemanjića.
   Uz Bogorodičnu crkvu Nemanjin unuk kralj Radoslav 1235. godine dogradio je pripratu nešto skromnije arhitektonske i umetniče lepote. Takođe, posećena je i Kraljeva crkva (Crkva Svetih Joakima i Ane) koju je kralj Milutin sagradio 1314. godine i omanja crkva Nikoljača (Crkva Svetog Nikole), kao i konaci i ulazna kula u kompleks manastira Studenica.
   Posle posete Studenici, koju je UNESKO 1986. godine proglasio za svetsko kulturno nasleđe, oduševljeni ali i umorni članovi Udruženja distrofičara Kraljevo – Raški okrug i gosti iz Čačka preselili su se u obližnji restoran u kome je sekretar i vođa puta Stevan Todorović organizovao prigodan ručak. Pred veče, nakon popodnevnog odmora i razmene utisaka, zadovoljni izletnici uputili su se ka Kraljevu.

 

Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 5354-702