01.04.2018. ODRŽAN PRIPREMNI TRENING
ZA BEOGRADSKI POLUMARATON 21. APRILA

   U nedelju 1. aprila, Udruženje distrofičara Kraljevo – Raški okrug i Unija organizacija osoba sa invaliditetom organizovali su pripremni trening za Beogradski polumaraton gde će po prvi put organizovano učestovati i osobe sa invaliditetom. Njih četrdesetak sa osmehom na licu, sami ili uz pomoć asistenta, zavisno od svojih mogućnosti da se kreću, stazu od 10 kilometara duž Ibra prešli su samostalno ili uz pomoć ličnih asistenata. Kraljevo je na treningu ugostilo i sportiste sa invaliditetom i njihove asistente iz Kragujevca, koji su ovu ideju inicirali i pomogli u njenom osmišljavanju. Ideja organizatora je da osobe sa invaliditetom u što većem broju izvedemo na 31. Beogradski polumaraton i da stazu dugu 21.100 metara pređemo za manje od četiri sata kako bi svi oni dobili titulu polumaratonca. Takođe, posredni ciljevi su i animiranje osoba sa invaliditetom na bavljenje sportom, izlazak iz izolacije i povezivanje sa udruženjima u Kragujevcu.

    Sam događaj je bio sportskog, zabavnog, inkluzivnog i rekreativnog tipa i njemu su se pridružili svi oni koji planiraju da učestvuju na polumaratonu 21. aprila ili na Trci zadovoljstva, bez obzira da li su osoba sa invaliditetom ili ne. Trening je bio otvorenog tipa i za sve one rekreativce koji nemaju ambicije ka polumaratonu, već i sve one koji su želeli povod da tog dana istrče popularnih 10 kilometara. Za osobe koji su želeli da pređu kraću relaciju ili nisu u mogućnosti da pređu ovu stazu bilo je organizovano druženje u Eko kući kod Mirine česme na Ženevi, gde je bilo postavljeno i osveženje za trening.

   Trening je vodio istaknuti kraljevački atletičar Dragan Nešović uz pomoć sportista, Atletskog kluba Kraljevo i brojnih drugih ljubitelja trčanja. Asistenti su imali zadatak da osobama sa invaliditetom pomognu u savladavanju fizičkih prepreka, pomoć pri kretanju i poboljšanju fizičke kondicije. Trening je u potpunosti bio usklađen sa potrebama za kretanjem onih osoba koje koriste kolica ili druga pomagala pri hodu. Trening je bio prilagođen deci, a Atletskom klubu je ovaj događaj bio povod za kondicioni trening.

 

Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 5354-702