Tradicionalno takmičenje u sportskom ribolovu
Udruženja distrofičara Kraljevo – Raški okrug

"Mi nismo autsajderi"

   Na ribnjaku u Žiči 21.07.2014. godine održano je tradicionalno takmičenje u sportskom ribolovu za lica obolela od neuromišićne distrofije. Po sunčanom i toplom vremenu startna mesta, već od 8 časova, zaposela su 23 takmičara iz UD Novi Pazar,Kragujevac, Paraćin, Užice, Čačak, dva udruženja iz Smedereva i domaćina Kraljeva. Takmičile su se dvočlane ekipe osoba sa invaliditetom, ali po prvi put u zasebnoj konkurenciji i njihovih petoro pratilaca, u disciplini ulov ribe udicom na plovak – slobodna tehnika pecanja. U toku tročasovnog takmičenja riba je "slabo grizla" pa sudija ovoga puta nije imao puno posla u merenju ulovljene ribe i sumiranju rezultata u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.
   U sektoru A zlatnu medalju i pehar za titulu "Majstor staze" osvojio je Zoran Savić iz Užica za najteži ulov od 1670 grama. Drugo mesto i srebrnu medalju za ulov ribe od 1660 grama osvojila je Dragana Maksimović iz Čačka, a Radici Progovac iz Smedereva pripala je bronzana medalja za ulov ribe od 1300 grama.
   U sektoru B dominantno je osvojio zlatnu medalju Nenad Čurlić iz Kraljeva za ulov ribe od 1380 grama, srebro je sovojila Ana Đokić iz Užica za ulov od 740 grama, a Branku Paunoviću iz Čačka pripala je bronza za ulov ribe od 660 grama.
   U ekipnoj konkurenciji Užičani Zoran Savić i Ana Đokić zasluženo su osvojili prvo mesto sa tri sektorska plasmana i ulovom od 2410 grama i u svoj grad poneli pehar. Domaći takmičari Nenad Čurlić i Dejan Makragić zadovoljili su se drugim mestom i peharom sa pet sektorskih plasmana i ukupnim ulovom ribe od 2530 grama, dok je treće mesto i pehar pripalo Radici Progovac i Stanimiru Radenkoviću iz Smedereva za ulov ribe od 1620 grama.
   U kategoriji pratioci zlatnu medalju osvojila je Radunka Radosavljević iz Kraljeva za ulov ribe od 720 grama. Srebrna medalja takođe je ostala u Kraljevu za Milorada Draganjca, 570 grama ulovljene ribe, a bronzom se okitila Mirjana Stanojević iz Čačka za ulov ribe od 540 grama.
   Sa Žičkog ribnjaka svi takmičari i pratioci preselili su se u restoran "Sunce", tradicionalno mesto popodnevnog druženja. Predsednik UDK – RO, prim. dr Nikola Krpić, u prijatnoj atmosferi uz jelo i piće, uručio je medalje i pehare pobednicima, Te trenutke ovekovečile su kamere i blicevi novinara sa lokalne televizije i štampe.
   A smisao ovakvih susreta osoba sa invaliditetom, njihovih takmičenja i druženja, rečima je iskazao Stevan Todorović, sekretar UDK – RO:
   "Udruženje distrofičara Kraljevo – Rački okrug uspeva da reši pojedinačne probleme osoba sa invaliditetom, da im pomogne i ohrabri da shvate na nisu usamljena lica, da mogu vedrije gledati u budućnost. Sa društvenom i uzajamnom pomoći mogu se otkloniti prepreke i brojni nemari, sažaljenja i predrasude, tako da se eliminiše unapred nametnuta sudbina autsajdera. Putem medija može se postići mnogo promocijom vrednosti osoba sa invaliditetom, kao ravnopravnim članovima društva. Svake godine pod okriljem Saveza distrofičara Srbije i brojnih prijatelja organizujemo tradicionalna sportska takmičenja gde osobe sa invaliditetom mogu da pariraju zdravim osobama i da se osećaju ravnopravno u nadmetanju kao i u radu i životu uopšte".


Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 354-702