Udruženje distrofičara Kraljevo – Raški okrug izveštaj za 2010. godinu
Šta je obeležilo godinu iza nas?

   U 2010.godini Udruženje je kroz svoju redovnu delatnost i bogat sadržaj programskih i projektnih aktivnosti, opradvalo svoj program rada koji je donet februara 2010.godine. Sve te aktivnosti su imale za cilj veće angažovanje članova u njihovoj realizaciji, kojom bi prevazišli izolovanost koju im je bolest nametnula.
   Kroz redovnu delatnost, članovima je pružena stručna pomoć u ostvarivanju prava na osnovu zakonskih propisa ( izdavanja knjižica za povlašćenu vožnju u unutrašnjem i lokalnom saobraćaju sa pratiocem, oslobađanje od plaćanja RTV pretplate, oslobađanju plaćanja pretplate za kablovsku televiziju , oslobađanju dela telefonske pretplate, dela komunalnih usluga (grejanje), izdavanje besplatnih članskih knjižica za Biblioteku "Stefan Prvovenčani" – Kraljevo, ostvarivanju i drugih prava iz penzijsko - invalidskog i zdravstvenog osiguranja).
   Najugroženijim članovima i njihovim porodicama pružena je novčana pomoć u slučaju smrti člana Udruženja, u nabavci drva za ogrev, pomoć u nabavci lekova i pelena i dr.
   Iz oblasti zdravstvene zaštite, Udruženje je pomoglo članovima da ostvare rehabilitacioni oporavak u Specijalnoj bolnici za lečenje mišićnih i neuromišićnih bolesti – Novi Pazar, koja je i osnovana kao specijalizovana ustanova sa zadatkom da programira i sprovodi lečenje i medicinsku rehabilitaciju obolelih od  progresivnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, kao i u drugim specijalizovanim bolnicama i banjama.
Uz finansijsku podršku Ministarstva za rad i socijalnu politiku R. Srbije, obezbeđeni su udžbenici i školski pribor za našu obolelu decu.
   Kao redovnu programsku aktivnost, podržanu od Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Udruženje je tokom 2010.godine, realizovalo Kreativne radionice – izrada ručnih radova, nakita i ukrasnih predmeta, kao i rad okupacione – informatičke radionice u prostorijama Udruženja. Osobama sa invaliditetom i članovima njihovih porodica pružena je mogućnost okupacionog rada iz oblasti, rada na računaru i o ostvarivanju prava iz oblasti zdravstvene zaštite i penzijsko-invalidskog osiguranja.

   Udruženje distrofičara Kraljevo – Raški okrug u toku 2010. godine sprovelo je delimično po Programu rada, ukazanim potrebama ili u okviru realizacije projekata, niz programskih aktivnosti.

  • Učestvovanje naših članova u radu sednice Republičkog odbora Saveza distrofičara Srbije u "Termalu" - Mataruška Banja, 23.02.2010. god.
  • Tradicionalno je obeležena "Nedelja borbe protiv neuromišićne distrofije" u periodu od 17 – 23.05.2010. godine (štampan je propagandni materijal, organizovana pozorišna predstava Teatra "Sunce" – "Iznenađenje" za decu na lečenju i trajnom smeštaju u Specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju mišićnih i neuromišićnih bolesti u Novom Pazaru uz podelu poklona , medijski  je  promovisana manifestacija na televiziji i u lokalnim novinama na teritoriji Raškog okruga ).
  • Učestvovanje naših članova ( 2 seniora i 1 žena ) na 34.tradicionalnom prvenstvu Srbije u šahu za distrofičare u Hotelu ''Omorika'' na Tari od  14 - 17.06.2010. godine
  • Uzeto učešće naših članova na tradicionalnom memorijalnom šah turniru za distrofičare "Car" u Užicu.
  • Učestvovanje naših članova na tradicionalnom memorijalnom šah turniru za distrofičare "Radiša Cvijić" u organizaciji Udruženja iz Smedereva.
  • Učestvovanje naših članova na Okruglom stolu osoba sa invaliditetom u organizaciji Udruženja distrofičara Čačak u Ovčar Banji, 28.06.2010. godine.
  • Učestvovanje naših članova na Skupštini SDS-a u Paraćinu u hotelu "Srbija", 01.07.2010. godine.
  • Učestvovanje naših članova na tradicionalnom takmičenju u sportskom ribolovu za distrofičare na jezeru Žiča , 23.07.2010. godine , u organizaciji Udruženja iz Čačka.
  • Tradicionalno je održano takmičenje u sportskom ribolovu za distrofičare na ribnjaku Žiča , 29.07.2010. godine , u organizaciji našeg Udruženja , a na ribolovačkoj stazi našlo se 9 tročlanih mešovitih ekipa iz Čačka, Paraćina, Novog Pazara, Kragujevca, Užica, Smedereva, Šapca, Beograda i domaćina iz Kraljeva.
  • Učestvovanje naših članova na Šestim olimpijskim igrama distrofičara Srbije " Grza 2010 ", na izletištu Grza kod Paraćina , od 10 - 13.08.2010. godine , u organizaciji Saveza distrofičara Srbije i domaćina Udruženja distrofičara Pomoravskog okruga – Paraćin .
  • Učestvovanje naših članova na manifestaciji „Smederevska jesen“ u organizaciji Udruženja distrofičara Smederevo.
  • Učestvovanje naših članova na Petoj Smotri stvaralaštva i kulture distrofičara Srbije , koja je održana u Hotelu "Termal" u Mataruškoj Banji od 15 – 17.09.2010. godine .
  • Učestvovanje naših članova na Šestom tradicionalnom takmičenju u sportskom ribolovu za distrofičare na Gružanskom jezeru u organizaciji Udruženja iz Kragujevca.
  • Učestvovanje naših članova na Prvom tradicionalnom Republičkom prvenstvu u sportskom ribolovu za distrofičare na jezeru Žiča 03/04.10.2010. godine, u organizaciji Saveza distrofičara Srbije.
  • Tradicionalno je obeležena "Dečija nedelja" od 04 – 10.10.2010. godine, i tom prilikom je održana pozorišna predstava Teatra "Sunce" iz Kraljeva "Bajka u bajci" za decu na lečenju i trajnom smeštaju u Specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju progresivnih mišićnih i neuromišićnih bolesti u Novom Pazaru i tom prilikom uručeni su im skromni paketi slatkiša i voća, kao i deci kod svojih kuća.
  • Tradicionalno je obeležen "3. decembar – Svetski dan osoba sa invaliditetom", štampan je propagandni materijal (plakate i brošure) i tim povodom od 03 - 05.12.2010. godine, uzeto je učešće naših članova na sportskim igrama OSI u Specijalnoj bolnici u Novom Pazaru u organizaciji Saveza distrofičara Srbije.
    Za Udruženje 2010. godina bila je i predizborna godina za predsednika i sekretara, kao i za nove organe Udruženja. U tom smislu održan je Okružni odbor Udruženja 23.06.2010. godine na kom je usvojen Statut Udruženja koji je verifikovan 02.08.2010. godine od Agencije za privredne registre R. Srbije. Po odredbama Statuta 25.12.2010. godine održana je sednica Upravnog odbora Udruženja na kojoj su kandidovani članovi za predsednika i sekretara kao i kandidati za Delegatsku skupštinu, Upravni odbor; Nadzorni odbor, Komisije i ostala tela Udruženja.
   Na sednici Nadzornog odbora 09.02.2011. godine razmatran je Finansijski izveštaj Udruženja za 2010. godinu i predlog Programa rada i Finansijskog plana Udruženja za 2011. godinu.
   Konačno, 12.02.2011. godine održana je Delegatska skupština Udruženja u restoranu "Sunce" pred velikim brojem članova i gostiju na kojoj su novi 4 – godišnji mandat izabrani predsednik i sekretar Udruženja, Upravni odbor, Nadzorni odbor i stručne komisije Udruženja. Usvojen je Poslovnik o radu Skupštine / Delegatske skupštine i organa Udruženja. Takođe, usvojen je Izveštaj o radu i Finansijski izveštaj za 2010. godinu, a usvojen je predlog Programa rada i Finansijskog plana Udruženja za 2011. godinu kao i niz drugih odluka potrebnih za rad Udruženja.

Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 354-702