Peta smotra stvaralaštva i kulture distrofičara Srbije

   Savez distrofičara Srbije u programskim aktivnostima za 2010.godinu organizovao je „ Smotru stvaralaštva i kulture distrofičara Srbije“.
   Tradicionalni domaćin ove manifestacije, po peti put, bilo je Udruženje distrofičara Kraljevo.
Manifestacija je održana u hotelu „Termal“ u Mataruškoj Banji od 15-17.septembra. Zamišljena je i ostvarena kao umetnička radionica na kojoj su učestvovali članovi Udruženja distrofičara iz Novog Sada, Beograda, Šapca, Smedereva, Kragujevca, Paraćina, Zaječara, Niša, Leskovca, Čačka, Užica, Kruševca, Novog Pazara i Kraljeva sa preko 30 učesnika i njihovih pratilaca.
   Učesnici su ispoljili visoke kreativne mogućnosti u izradi venecijanskih maski od veštačkih materijala: šljaštećih delova odeće, delova starih zavesa, starog nakita, bisera, heklanih stvari, čipki, ukrasnih traka, cirkona, mašni i slično koji su poslužili za izradu različitih maski.
   Ova manifestacija humanosti, lepote i umetničkog dara bila je prilika da ljudi sa invaliditetom napokon izađu iz svog, bolešću im nametnutog, zatočeništva i, kroz druženje i pomoć instruktora, sagledaju svoj talenat i svoje mogućnosti i u ovom vidu socijalizacije.
   Koordinaciju rada pri umetničkoj radionici, na zadovoljstvo svih učesnika, zvaničnih lica i gostiju ispred SDS organizovala je sekretarica Miroslava Stojković-Milošević, uz stručnu pomoć Dragice Todorović, sekretara Udruženja distrofičara Šabac i Hedvige Burmazović, instruktora u kreativnim radionicama Saveza gluvih i nagluvih, distrofičara i cerebralaca, takođe iz Šapca.
   Cela smotra stvaralaštva tokom dva takmičarska dana i druženje u hotelu „ Termal“ proteklo je, na opšte zadovoljstvo svih prisutnih, u prisustvu predstavnika domaćina iz UDK, na čelu sa sekretarom Stevanom Todorovićem.
   Peta smotra stvaralaštva distrofičara Srbije završena je izložbom nastalih radova razmenom poklona, obnavljanjem starih i sklapanjem novih prijateljstava, zajedničkim fotografisanjem, druženjem i zabavom na oproštajnom ručku sa jedinstvenom željom za novim susretom i žaljenjem što ovakve manifestacije ne traju duže.


Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 354-702