Tradicionalno takmičenje distrofičara u sportskom ribolovu "Žiča 2010"

   Prijatno, sunčano jutro 29.jula 2010.godine. Žički ribnjak svetluca srebrnastim sjajem, dok se u njegovom ogledalu leluja kupola srednjovekovne Žiče. Prašnjavim putem oko jezerceta pristiže veći broj kola različitih registracijskih tablica gradova iz Srbije. Iz kola, opterećeni posledicama neuromišićnih bolesti, samostalno ili uz pomoć svojih pratilaca, neki i u invalidskim kolicima, izlaze na idealnu ribolovačku stazu članova udruženja distrofičara iz Beograda, Smedereva, Šapca, Kragujevca, Čačka (dve ekipe, takmičio se i Radovan Pavlović, predsednik SDS-a), Užica, Novog Pazara i domaćina Kraljeva.
   Ukupno deset takmičarskih ekipa u mešovitom sastavu došlo je po peti put na tradicionalno takmičenje distrofičara Srbije u disciplini ulov ribe na plovak, slobodna tehnika pecanja. Na stazi ih dočekuju organizatori takmičenja, pre svih sekretar Udruženja distrofičara Kraljevo Stevan Todorović i sudija takmičenja Mlađo.
   Posle srdačnih pozdrava takmičara i proverenih prijatelja, sačinjeni su zapisnici, takmičari su izvukli brojeve sektora i zauzeli svoje pozicije. Posle prijatnog posluženja na „radnim mestima“, u 9:30 časova začula se sudijska pištaljka, sve se u trenutku utišalo, udice i plovci su zaparali vazduh i dotakli površinu vode.
   Takmičenje je počelo. Prijatno vreme omogućilo je takmičarima da, uz pomoć pratilaca, pokažu zavidne ribolovačke veštine i postignu zapažene rezultate. Brojni posmatrači sa divljenjem su posmatrali te ljude koji su se sa puno požrtvovanja i ljubavi dokazivali u sportskom ribolovu i međusobnom fer-pleju. Tačno u podne sudija je oglasio kraj takmičenja i pristupio merenju pojedinačnog ulova uz oduševljenje takmičara. Drugi deo dana, sportski rečeno drugo poluvreme, proveden je tradicionalno u restoranu „ Sunce“ uz proglašenje pobednika, dodelu nagrada kao i bogati ručak i osvežavajuća pića za sve učesnike, pratioce i goste u organizaciji Udruženja distrofičara Kraljevo - Raški okrug.
   Prvo mesto u ekipnoj konkurenciji osvojili su domaćini iz Kraljeva koji su se takmičili u sastavu: Radojković Života, Radosavljević Radunka i Čurlić Nenad sa ukupnim ulovom 6.210 grama ribe.
Drugo mesto pripalo je ekipi Šapca (Baćanović Dragan, Anđelković Ranko i Mijatović Dragan) sa ulovom od 5.350 grama.
   Ekipa Kragujevca, u sastavu Karajović Milosav, Nikolić Snežana i Biševac Marko, osvojila je treće mesto sa ulovom od 4.760 grama.
   U pojedinačnoj konkurenciji najbolji takmičar bio je član ekipe Beograda Dušan Trojanović sa ulovom od 3.100 grama ribe, na drugo mesto plasirao se Kraljevčanin Života Radojković sa 2.730 grama, a treće mesto pripalo je Šapčaninu Draganu Mijatoviću koji je ulovio 2.500 grama ribe.
U ženskoj konkurenciji najteži ulov imala je Slavica Todorović iz Smedereva sa ulovom od 2.210 grama ribe.
   Medalje najboljim pojedincima, pehare najboljim ekipama i plišane medvediće kao poklon svim takmičarkama dodelio je sekretar Udruženja distrofičara Kraljevo Stevan Todorović sa iskrenom željom upućenom svim učesnicima da se u zdravlju i veselju ponovo sretnu na „Žiči 2011“.

 

Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 354-702