Aktivnosti UDK u godini iza nas

   Realizacija Programa rada Udruženja za 2008. godinu odvijala se u skladu sa planiranim zadacima. Bogat sadržaj programskih aktivnosti imao je za cilj veće angažovanje članova u njihovoj realizaciji, čime je bila prevaziđena izolovanost koja im je bolešću nametnuta.
   Jedan od osnovnih zadataka Udruženja je da redovno prati kretanje populacije obolele od neuromišićnih bolesti i da vrši učlanjenje koje je zasnovano na dobrovoljnom principu. Na osnovu te evidencije, formira se i centralna baza podataka o svim osobama obolelim od neuromišićnih bolesti, a koja se koristi u svrhu planiranja i programiranja različitih aktivnosti.
   U okviru redovne delatnosti pružena je i stručna pomoć članovima u ostvarivanju prava na osnovu zakonskih propisa (izdavanja knjižica za povlašćenu vožnju u unutrašnjem i lokalnom saobraćaju sa pratiocem, oslobađanje od plaćanja RTV pretplate, oslobađanju plaćanja pretplate za kablovsku televiziju, oslobađanju dela telefonske pretplate, dela komunalnih usluga (grejanje i voda), izdavanje besplatnih  članskih knjižica za Biblioteku ''Stefan Prvovenčani'' – Kraljevo,  ostvarivanju i drugih prava iz penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja). Članovima je u velikoj meri pružena pomoć i samim tim olakšan proces za ostvarivanje prava na uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć, kao i proces oko uvoza automobila pod posebnim uslovima koje je država odobrila Carinskim zakonom iz 2005.godine.
   Najugroženijim članovima i njihovim porodicama pružena je novčana pomoć u slučaju smrti člana Udruženja, pomoć u nabavci lekova i pelena i dr. Takođe, članovima Udruženja je pružena pomoć u nabavci drva za ogrev, a za decu i omladinu – članove Udruženja, putem donacija obezbeđeni su polovni računari, za rad u kućnim uslovima.
   Iz oblasti zdravstvene zaštite, Udruženje je svojim posredovanjem pomoglo članovima da ostvare rehabilitacioni oporavak u Specijalnoj bolnici za lečenje mišićnih i neuromišićnih bolesti – Novi Pazar, koja je i osnovana kao specijalizovana ustanova sa zadatkom da programira i sprovodi lečenje i medicinsku rehabilitaciju obolelih od  progresivnih mišićnih i neuromišićnih bolesti .
   U okviru redovnih programskih aktivnosti Udruženja, putem servisa pružanja medicinskih usluga članovima u kućnim uslovima, rađene su kontrole krvi članovima (određivanja novoa šećera, holesterola i triglicerida u krvi). Za nepokretne članove, u kućnim uslovima, omogućen je rad sa fizioterapeutom, kao i  sa lekarom specijalistom-radiologom koji je obavljao usluge ultrazvučnih i rendgenoloških pregleda, dijagnostikovanja, kao i upućivanje kod drugih lekara specijalista, u slučajevima gde se za to  ukazala  potreba.
   Deci – članovima Udruženja koja pohađaju školsku nastavu obezbeđeni su udžbenici i školski pribor, dok je deci koja pohađaju ekonomsku školu pruženo dodatno edukovanje iz računovodstva i knjigovodstva u kućnim uslovima, kao i za rad na računaru.

   Od dešavanja u Udruženju u 2008.godini izdvojili bi smo:

  • Obeležavanje 8.marta za članice sa teritorije naše opštine uz obilazak članica kod svojih kuća i supruga obolelih članova uz podelu poklona i cveća.
  • U Kraljevačkom pozorištu je 21.marta , održan  humanitarni koncert u okviru projekta ''Rampom do diplome'', koji je posvećen deci sa invaliditetom koja žive i uče u Kraljevu. Organizator koncerta i nosilac projekta je Rotari klub Kraljevo, na inicijativu Udruženja distrofičara Kraljevo. Od prikupljenog prihoda izgrađena je rampa za prilaz osobama sa invaliditetom koje pohađaju nastavu u OŠ ''Svetozar Marković'' u Kraljevu.
  • Obeležavanje ''Nedelje borbe protiv neuromišićne distrofije'' u periodu od 19–25.maja 2008.godine (štampanje propagandnog materijala, organizovanje pozorišne predstave Teatra ''Sunce''   za decu na lečenju i trajnom smeštaju u Specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju mišićnih i neuro-mišićnih bolesti u Novom Pazaru uz podelu voća, medijska promocija manifestacije na televiziji Kraljevo, Raška, Vrnjačka Banja i u lokalnim novinama)
  • Organizovanje tradicionalnog takmičenja u sportskom ribolovu za distrofičare iz skoro cele Srbije na ribnjaku Žiča. Na idealnoj ribolovačkoj stazi, 30. jula, našlo se 9 tročlanih ekipa, zatim njihovi pratioci, organizatori, veliki broj gostiju i predstavnici medija.
  • Organizovanje treće Smotre stavralaštva distrofičara Srbije, u Mataruškoj Banji od 24. do 27.avgusta, na kojoj se našlo oko 65 članova udruženja distrofičara iz gradova širom Srbije. Ova svojevrsna manifestacija humanosti i lepote, i ove godine je bila prilika da ljudi, s kojima se život tako surovo poigrao, kroz druženje i pomoć instruktora, iskažu skrivene talente, upoznaju sebe i svoje mogućnosti.
  • Održavanje četvrtih Olimpijskih igara distrofičara Srbije ''Grza 2008'' od 28. do 31.avgusta, na kojima su organizovane igre po pravilima atletskih takmičenja prilagođenim osobama sa invaliditetom, a koje su redovni članovi Udruženja distrofičara sa teritorije Srbije.
  • Spojivši humano i korisno, kraljevačka filijala Banke Inteze, poklonila je deci – distrofičarima pet računara pentijum četiri, omogućivši im tako lakše školovanje i savladavanje novih znanja.
  • Obeležavanje Dečije nedelje, tradicionalno, sa ciljem da svojim najmlađim članovim pruži trenutak pažnje, sreće i radosti. Organizovan je obilazak dece koja se nalaze na trajnom smeštaju u Specijalnoj bolnici u Novom Pazaru, a gosti iz Kraljeva, glumci i muzičari , pod vođstvom umetnika Zorana Savkovića – Džerija, izveli su komade ''Gde je baka?'' i ''Gusar''. Tom prilikom da bi utisak bio potpun, deci koja su trajno smeštena u ovoj ustanovi podeljeni su paketi slatkiša i voća.
  • Na svečanoj akademiji u Skupštini grada Beograda obeležen je jubilej SDS-a, 40godina postojanja i rada, i tom prilikom Udruženju distrofičara Kraljevo, kao organizaciji, i sekretaru Udruženja Stevanu Todoroviću, kao pojedincu, dodeljene su povelje, za doprinos u radu SDS-a u proteklom periodu.
  • Obeležen  je 3.decembra Svetski dan osoba sa invaliditetom, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na probleme koje ima ova populacija društva.
  • Najmlađim članovima Udruženja, deci obolelih roditelja - članova Udruženja, kao i deci na lečenju i trajnom smeštaju u Specijalnoj bolnici u Novom Pazaru, povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika uručeni su poklon paketići.

   Sumirajući rezultate, na kraju još jedne godine postojanja i rada, Udruženje može  da se pohvali pozitivnim poslovanjem,  koje se ogleda prvenstveno u uspešnoj realizaciji velikog broja programskih aktivnosti koje su imale za cilj veću angažovanost članstva u njihovoj realizaciji, ali  i u zadovoljstvu članova koji su bili direktni ili indirektni učesnici u radu.

           

Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 354-702