3. decembar - Svetski dan osoba sa invaliditetom

   Kako je povodom 3. decembra, Svetskog dana osoba sa invaliditetom, izjavio sekretar Udruženja distrofičara Kraljevo - Raški okrug Stevan Todorović, jedna od najbitnijih činjenica koju bi trebalo uvek imati u vidu jeste da se invalidnost može desiti svakome i u bilo kom trenutku.
   - To nas - kaže Todorović - obavezuje da svakodnevno i zajednički radimo na podizanju svesti i promeni stavova prema invalidnosti, na šta nas ovaj dan indirektno podseća. Poštujući osobe sa invaliditetom  i uvažavajući njihove  potrebe, interese, težnje i očekivanja, društvena zajednica pokazuje svoje lice. Građansko društvo je, zajedno sa akterima iz privatnog, javnog i neprofitnog sektora, pokrenulo neke promene: od individualizovanih servisa do kampanja zagovaranja, od pravnih reformi do stručnih obuka. Međutim, još uvek su ove inicijative nepovezane i utiču na samo mali broj ljudi.
Na pitanje koje su to vizije, nadanja i očekivanja ovog udruženja, Todorović kaže:
   - Pre svega, osoba sa invaliditetom, od objekta milosrđa mora postati društveni subjekt sa svim pravima i obavezama što ih ima svaki član društvene zajednice, a to znači - sa istim mogućnostima za razvoj i kvalitetan život koji će biti jednaki mogućnostima i životu svih ljudi. Jer, invalidnost je prvenstveno pitanje ljudskih prava, a onda sve drugo. Mi, kao osobe sa invaliditetom, tražimo jednake uslove za pristup svim društvenim oblastima - privredi, kulturi, obrazovanju, novim tehnologijama, zdravstvenim i socijalnim službama, informisanju i telekomunikacijama, saobraćaju i transportu, sportu i rekreaciji. Takođe smatramo da se nikakve odluke o nama ne smeju donositi bez nas, što podrazumeva da lica sa invaliditetom treba da učestvuju u najširem odlučivanju preko svojih organizacija, koje su njihovi legitimni i autentični predstavnici, na svim nivoima organizovanja: lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom.
   Naš glas čuli su mnogi, i oni koji su to hteli i oni koji to nisu, a to znači da su mnoge napisane reči, kao izrazi naših htenja i potreba, uspešno instrumentalizovane, bilo tako što smo o nečemu uporno govorili, ili tvrdoglavo ćutali.
   Dragi sugrađani, budite sa nama i ovog 3. DECEMBARA - SVETSKOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM, ali i dalje u borbi koju ćemo još dugo morati da vodimo protiv raznih oblika diskriminacije i predrasuda. Mi samo tražimo da se osobama sa invaliditetom prizna uloga u društvu koja im objektivno pripada, i još više da im se omogući njeno ostvarivanje.
   Tradicionalno u duhu humanosti i druženja, Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug realizovaće niz aktivnosti, kao što su skretanje pažnje javnosti (putem medija), izrada propagandnog materijala (plakata i brošura), obilazak najugroženijih članova - kazao je Stevan Todorović, sekretar Udruženja distrofičara, povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom.

   Povodom obeležavanja četrdesetogodišnjice postojanja Saveza distrofičara Srbije u Skupštini grada Beograda dodeljena su priznanja najzaslužnijim članovima i udruženjima. Tako su se među nagrađenima sasvim zasluženo našli i Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, ali i sekretar ovog Udruženja Stevan Todorović. Kako stoji u obrazloženju ovog priznanja ono se dodeljuje za dugogodišnji doprinos u radu Saveza distrofičara Srbije i poboljšanju statusa lica sa distrofijom. Skroman kao i uvek Todorović nije želeo da komentariše ovo priznanje mada ne krije zadovoljstvo što je njegov dosadašnji trud na ovaj način vrednovan i nagrađen, a priznanje kao takvo i dela koja stoje ispred i iza njega dovoljno govore za sebe i najbolji su komentar ovog za Udruženje distrofičara Kraljevo značajnog događaja.


Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 354-702