Mart 2008. - SERVISI U KUĆNIM USLOVIMA
REŠAVAJU DEO PROBLEMA DISTROFIČARA

   Udruženje distrofičara Kraljevo – Raški okrug, svojim Planom rada i Finansijskim planom za 2008.godinu , predvidelo je široku lepezu aktivnosti, kojima bi pomoglo svojim članovima da prevaziću izolovanost, koju im je bolest nametnula.
   Planirano je da sredstva za realizaciju redovnih programskih aktivnosti obezbedi Ministrastvo za rad i socijalnu politiku, preko Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom. Tako je, zahvaljujući razumevanju resornog Ministarstva, od januara počeo da funkcioniše servis za pružanje medicinskih usluga našim članovima u kućnim uslovima, koji obuhvata određivanje nivoa šećera, triglicerida i holesterola u krvi aparatom ''Multikare'' koji je Udruženje obezbedilo donacijom.
   U dosadašnjem kontaktu sa članovima, uvideli smo da im je ovaj vid pomoći potreban, jer gotovo svako od njih ima problema barem sa jednim od navedenih faktora. Nemogućnost odlazaka u apoteku ili zdravstvenu ustanovu, gde bi obavili kontrole krvi, sprečava ih da kontrolišu svoje već narušeno zdravlje.
Planirano je, ako se finansiranje nastavi i ubuduće, da ovakav servis traje tokom cele godine, jer objektivno za njim potreba uvek postoji.
   Sa istim ciljem, i sa finansijskom potporom od strane resornog Ministarstva, takođe od januara, krenulo se sa aktivnim radom fizioterapeuta u kućnim uslovima u pružanju pomoći nepokretnim članovima.Ova aktivnost je planirana dva puta po tri meseca u toku 2008.godine, što naravno zavisi od podrške    Ministarstva. Kod odabira perioda realizacije imali smo u vidu vremenske prilike zbog kojih naši članovi sve svoje vreme provode u svojim domovima, bez izlazaka.


Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 354-702