DRUGA SMOTRA STVARALAŠTVA DISTROFIČARA SRBIJE
Mataruška Banja, 21-24.avgust 2007.godine

   Udruženje distrofičara Kraljevo i ove godine , po drugi put, bilo je domaćin II Smotre stvaralaštva distrofičara Srbije. U predivnom ambijentu hotela ''Termal'' u Mataruškoj Banji okupilo se 55 članova Udruženja distrofičara iz Kikinde, Beograda, Šapca, Smedereva, Kragujevca, Paraćina, Zaječara, Niša, Leskovca, Čačka, Užica, Kruševca, Novog Pazara i Kraljeva da u periodu od 21 – 24. avgusta 2007.godine pokažu umetnički dar u izražavanju svog stvaralačkog doživljaja kroz radionice: oslikavanja stakla i keramike, stvaranja umetničkih slika i pravljenja ikebana i novogodišnjih čestitki.

   Organizator Smotre bio je Savez distrofičara Srbije. Ličnim prisustvom, pozdravnim besedama pri otvaranju i zatvaranju i organizovanjem rada, Smotra je dobila najviše obeležje u ličnostima predsednika i sekretara Saveza distrofičara Srbije, Vladana Stanojevića i Mirjane Stojković-Milošević.

   Koordinator rada Smotre bilo je Udruženje distrofičara Mačvansko-podrinjskog regiona – Šabac. Koordinaciju rada pri radionicama, na zadovoljstvo svih učesnika, zvaničnih lica i gostiju, sprovele su Dragica Todorović i predavač – instruktor Hedviga Burmazović. Mnogo požrtvovanja i ushićenja, takmičarskog duha i nesumljivog umetničkog dara pokazali su takmičari u svim disciplinama, a posle tri takmičarska dana, na radost i sreću njih samih i divljenje mnogih prisutnih gostiju, i za njih i za mnoge posetioce i daleke prijatelje, nastali su mnogi pokloni primenjene umetnosti na staklu, oslikana keramika, umetničke slike, cvetni aranžmani, čestitke...

   Sem umetničko-stvaralačkog dela, II Smotra stvaralaštva distrofičara Srbije imala je i onu drugu mnogo prepoznatljiviju i za učesnike značajniju ulogu. Proveli su 4 dana u druženju i sticanju novih prijatelja, u upoznavanju Mataruške Banje i okoline, u saznanju da nisu sami i u zatvorenom okruženju.

   Ljubazni domaćin Smotre, neumorni sekretar Udruženja distrofičara Kraljevo, Stevan Todorović i potpredsednik dr Nikola Krpić organizovali su za većinu učesnika posetu Žiči i nadaleko čuvenoj slikarskoj radionici u manastiru. Posetioce je s Božjim blagoslovom, uz najtopliju preporuku oca Ljubinka Kostića, paroha Mataruške Banje, u manastirske konake i ikonoslikarske radionice primila i pozdravila igumanija manastira Žiče, mati Jelena.

   Tako su distrofičari, učesnici Smotre umetničkog stvaralaštva, na izvorištu crkvene duhovne umetnosti manastirskog sestrinstva stekli nova nadahnuća i nezaboravne impresije.

   Druga smotra stvaralaštva distrofičara Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad i socijalnu politiku Srbije, neumoljivo se bližila kraju. Razmenjeni su pokloni, podeljena osećanja, oživljene uspomene i u srca zauvek zabeleženi utisci. Ono ljudsko, životno eksplodiralo je na zajedničkog večeri u druženju, uz igru i pesmu, kod svih učesnika smotre i njihovih pratilaca, organizatora, njihovih gostiju, čak i osoblja hotela, hotelskog orkestra, u svakom prisutnom čoveku. Inspirativna je bila i toplo, ljudski nadahnuto i božanskim proviđenjem i blagoslovom ''da život bude ljubav samo'' izrečena oproštajna beseda oca Ljubinka, paroha mesnog.

   I opet priče, uspomene, pesma, igra za nagradu (ono što smo kao umetnici ovih dana uradili). Sve do rastanka uz jedinstvenu želju: Doviđenja, do sledeće Smotre.


Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 354-702